Fyll på behovet

Kom ut i omklädningsrummet på gymmet för några dagar sen, och uppmärksammade att i stort sett samtliga som tränat satt med varsin proteindrink i handen. Gammal som ung satt där och eftersvettades med denna gemensamma nämnare - Protein!

Jag gjorde sällskap i denna skara och en äldre herre adresserade inom kort en härlig fras åt mitt håll:

-Här sitter vi alla och dricker vår välling.

Stämmer så bra - Vår välling, vår dryck för optimal uppbyggnad.

När du tränar, så belastar du kroppens muskler så att de bryts ner. Om man sedan vilar och ser till att kroppen får i sig proteiner, så byggs musklerna upp och blir lite starkare än tidigare. Under träning startar alltså en nedbrytningsprocess i muskulaturen (en s.k. katabol process) som du bör bryta efter avslutad träning. Du bör alltså äta proteiner direkt efter träning!


Protein

Är uppbyggda av aminosyror. Vissa aminosyror är essentiella (livsnödvändiga) för kroppen och därför behöver vi tillföra dem via kosten. I animaliska produkter och sojabönor finns alla dessa essentiella aminosyror. Är du vegeterian, så behöver du kombinera livsmedel för att tillgodse ditt behov.

Efter träning kan det ibland vara en god idé att tillföra proteiner i tillskottsform, eftersom det oftast är lättillgängligt, en billig proteinkälla och enkelt att få i sig efter ett träningspass.

Proteinpulver finns i en mängd olika varianter. Det vanligaste är vassleprotein, som innehåller vassle som är en biprodukt vid bland annat osttillverkning. Vassleprotein tas upp snabbt och är därför bra efter träning. Ett annat protein är kasein, som innehåller mjölkprotein. Kasein tas upp långsammare av kroppen och passar därför bra som mellanmål, kvällsmål mm. Har man allergier eller är vegeterian finns även sojaprotein, äggprotein m.fl


Varje dag i ditt liv är unik, se till att ta vara på den!

Kommentarer
Postat av: Eva

Mmm så e det nog :) Men tycker att det ser så osmakligt ut med dessa pulver...jag vill åxå äta mer proteiner men pg av allergi så får jag äta rent kött istället men det är desto godare ;) Trevig helg förresten!

2012-04-27 @ 11:44:22
URL: http://evapinglans.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0